Dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, struintocht, expositie, rondleiding, taxatie van je IJsselvondst, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen, muziek. En nog veel, veel meer. Dat is er allemaal te doen tijdens de allereerste Dag van de IJssel op zaterdag 28 september aanstaande. De Dag van de IJssel verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en andere liefhebbers tot één groot festival van één dag.
Ruim veertig activiteiten op een dag
Op zaterdag 28 september vind je stroomafwaarts van Doesburg naar Kampen ruim 40 activiteiten die allemaal in het teken staan van onze IJssel: Van de Middeleeuwen op de Koggewerf, via de Uiterwaarden van 19de -eeuwse schilder Jan Voerman en het toekomstbestendige Ruimte voor de Rivier, naar het tijdloze Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation en de innovatieve vispassage. Dag van de IJssel wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur, milieu én de mensen. Door de samenwerking van diverse partners, zoals de IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat hebben we een ontzettend gevarieerd en uniek programma voor je weten samen te stellen en gaan er deuren, hekken, poorten en pontjes voor je open die normaal gesloten blijven.
De Dag van de IJssel is een initiatief van Stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners.
De IJssel dichtbij
Op diverse pontjes in de IJssel nemen dorps- en stadsdichters plaats om voor te dragen uit eigen werk. Daarnaast zal kunstenaar Rob Sweere een fotografieproject doen en verzorgt De Nieuwe Oogst het muzikale programma. Op de website www.beleefdeijssel.nl kan je precies zien wat er in jouw regio te doen en beleven is. De Dag van de IJssel is een dag om niet te missen en de IJssel is een rivier om niet te missen. Dit is jouw IJssel. Laten we hem samen vieren op zaterdag 28 september.
Rivier de IJssel is uniek
De IJsselvallei is een prachtige streek met een herkenbaar karakter. Een snoer van historische Hanzesteden, karaktervolle dorpen in een afwisselend landschap met uitgestrekte uiterwaarden, natuurgebieden, bossen, landerijen en landgoederen, spannend erfgoed vol verhalen. Gelegen in twee schitterende provincies die zich uitstrekken tot de Duitse grens met als rode draad de mooiste rivier van ons land die door het gebied stroomt: De IJssel.
Wat is er per regio te doen?
Regio Doesburg
Tijdens de Dag van de IJssel is de feestelijke publieksdag voor de opening van de grootste vispassage van Nederland in Doesburg. De locatie wordt daarom ook ingericht en opengesteld voor het publiek. Dan kan iedereen zien hoe de vissen omhoog zwemmen.
Ook meert Marja Zomer met haar kleine IJsselmeerkotter aan in de passantenhaven waar je haar prachtige schilderijen van de IJssel en haar moeder kunt bewonderen.
Het Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation (MIR) is te gast op het terrein van LOC 17 aan de Turfhaven in Doesburg. MIR is een autarkisch paviljoen dat zich uit een zeecontainer ontvouwt tot een ruimte van 170 M2. Het biedt ruimte aan kunstenaars die op specifieke, vaak buiten locaties, tot nieuw werk komen.
Regio Zutphen
In Zutphen vind je tijdens de Dag van de IJssel drie exposities over de IJssel. De IJsselsalon is gevestigd op de begane grond van het monumentale herenhuis uit 1890, direct gelegen aan de oever van de IJssel. Tijdens Dag van de IJssel kan je het werk van Stef Kreymborg bekijken.
Ook ben je welkom in het grote atelier van Dorine de Soet, waar de expositie: Rimpelingen in verf is te zien, naast nog veel ander werk van dezelfde kunstenaar. Dorine de Soet is al sinds jaar en dag geboeid en geïmponeerd door de schoonheid van de IJssel. De loop van de rivier, de vegetatie, de stille beweging van het water, de rimpelingen, heeft ze veelvuldig aan het doek toevertrouwd.
In Musea Zutphen tot slot is de fototentoonstelling De Zutphense te zien. Fotografencollectief De Zutphense werd in 1923 opgericht en is daarmee één van de oudste fotoclubs van Nederland. Nu, 96 jaar later, is De Zutphense een fotocollectief van ongeveer 40 enthousiaste vrijetijds- en (semi)professionele fotografen. Voor deze expositie hebben een tiental leden geput uit hun grote verzamelingen. Hiermee is een zeer gemêleerde verzameling van rivierbeelden ontstaan die inspireert om op zeer verschillende manieren naar onze prachtige rivier te kijken.
Regio Deventer
Deventer heeft een wel heel bijzonder en divers programma: de IJssel is het decor van de Veluweralley: een van de grootste kano-evenementen in Nederland, dat zowel op zaterdag als zondag plaatsvindt. Ook kan je meevaren met het Ruime SOP. Het Ruime SOP (Sloep Opknap Project) is een project met deelnemers uit achterstandssituaties uit Deventer. Met deze doelgroep knappen zij oude sloepen op. De eerste sloep is reeds in de vaart en vaart tijdens de Dag van de IJssel. Dus: vaar je mee? Doe dan ook een vrijwillige duit in het zakje!
Wat is een Dag van de IJssel zonder frisse duik in het IJsselwater? Beleef het plezier van zwemmen bij zonsopkomst met ons in de nevengeul van de IJssel. Wij nodigen je uit om dit speciale moment mee te maken. Of ga kleien onder leiding van Carin Terpstra in de Ossenwaard, waar IJssellandschap een sporenstruintocht organiseert.
Ook in Museum de Waag is, naast een fantastische tentoonstelling over de IJssel, iets leuks te doen. Op de Dag van de IJssel kan je je eigen vondst laten determineren en voorleggen aan de gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen, die van 14.00-16.00 uur aanwezig is in het museum.
Boudewijn Betzema is Neerlands eerste en tot nu toe enige Troostdichter. Troostdichten is zijn vak. Hij luistert, geeft pure aandacht aan ieder die daar behoefte aan heeft. En dat zijn er veel. Op 28 september tijdens ‘Beleef de IJssel’ is de Troostdichter te vinden op het oude voetveer, voor deze dag het ‘Troostpontje’ genoemd in Deventer.
Regio Zwolle
Speciaal voor kinderen organiseert IVN Wijhe in samenwerking met Staatsbosbeheer op de Dag van de IJssel diverse leuke en leerzame activiteiten rondom het infocentrum IJssel Den Nul. We laten uilenballen zien en gaan we pluizen. We spelen vogelmemorie (van vogels uit het gebied) met een prijsvraag. Er is een aquarium waar we waterbeestjes uit de lange kolk in laten zien. Kinderen kunnen zelf op zoek naar kriebelbeestjes in de boomgaard/bloemenweide. Daarnaast zijn er verschillende zoekkaarten waar kinderen de dieren op kunnen determineren. Kortom heel veel leuke activiteiten!
Ga samen met de IJssel natuurgidsen van Staatsbosbeheer op pad in de Duursche Waarden. Tijdens deze wandeling vertellen wij u alles over het gebied met haar dynamische riviernatuur. Tevens brengen we een bezoek aan de oude steenfabriek Fortmond en de uitkijktoren vanwaar u prachtig zicht hebt op de Duursche Waarden en de IJssel.
Natuurmonumenten heeft ook iets bijzonders tijdens de Dag van de IJssel: Wandel samen met de boswachter naar de uiterwaarden van de Vreugderijkerwaard. Geniet van de nazomer en de typische Hollandse luchten boven de waard. Onderweg stoppen we voor een picknick in het open veld. Daarna wandelen we verder over het unieke rivierduin dat alleen toegankelijk is tijdens excursies. Misschien staat de wilde bertram, duizend guldenkruid en rode ogentroost nog wel in bloei.
De stichting Zwolle stad aan het water organiseert op zaterdag 28 september in het Engelse Werk bij Zwolle een boomgeheimenwandeling.
Beleefweekend Heerde-Hattem
Het hele weekend is er van alles te doen in Hattem en Heerde. Op 27, 28 en 29 september nodigen wij bezoekers en bewoners uit om op ontdekkingstocht te gaan in onze ‘achtertuin’: de Veluwe. Samen met ondernemers uit Hattem en Heerde organiseren we een beleefweekend vol unieke activiteiten: van een excursie naar de hoogwatergeul tot yoga in de uiterwaard en van een wandeling met de schaapsherder tot schatzoeken met GPS.
Regio Kampen
Ontdek het Reevediep! Ga samen met de boswachter van Staatsbosbeheer en projectmedewerker van het Reevediep op pad in het gebied. Tijdens deze wandeling vertellen zij je alles over het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige stand van zaken. Ga met ons mee en geniet van deze prachtige dynamische nieuwe natuur in het Reevediep.
Beleef de Middeleeuwen bij de Koggewerf. De vrijwilligers en de gidsen van Stichting Kamper Kogge vertellen het verhaal van Kampen, Hanzestad aan de IJssel tijdens de middeleeuwen toen Kampen de belangrijkste havenstad van west Europa was door de ligging aan de Zuiderzee en de IJssel. Kampen dreef handel met de Hanzesteden rond de Oostzee. Dit gebeurde met Koggen! Onze Kamper Kogge is het schip dat Kampen “welvarend” heeft gemaakt. Op de werf is een expositie, een smederij, en een taverne.