Basisscholen uit gemeente Raalte leren over ‘cirkel van armoede’ door nieuwe leskist

In bijna elke klas zitten kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen. Om in de klas bespreekbaar te maken wat het betekent om arm te zijn, heeft Bibliotheek Salland een nieuwe leskist ontwikkeld. Groep 8 van Brede School Kwintijn werkte afgelopen weken aan deze nieuwe leskist. Aan de hand van aansprekende verhalen, ervaren de leerlingen wat het betekent om arm te zijn.

Wethouder Gerria Toeter: “Verhalen kunnen zo krachtig zijn bij het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen, via verhaalpersonages leren kinderen zich verplaatsen in anderen. Zo ontstaat meer empathie, begrip en respect voor elkaar. En je werkt tegelijkertijd aan leesbegrip, leesplezier, presenteren en samenwerken.”

Armoede

De leskist bevat een brief, klassikale opdrachten en dertig populaire jeugdboeken. Elke leerling krijgt een eigen boek en klassikaal wordt het boek ‘Adres onbekend’ gelezen. De leskist is ontwikkeld voor groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Het initiatief voor dit onderwijsproject is van stichting Positive Minds, een stichting die het ‘lastige’ onderwerp armoede op een toegankelijke manier bespreekbaar maakt.

Gelijke kansen voor kinderen in Raalte

Armoede is ook in gemeente Raalte een belangrijk thema. Om het doorgeven van armoede van generatie op generatie te doorbreken, is het belangrijk dat kinderen en hun ouders zoveel mogelijk ontwikkelkansen krijgen. Onderwijs speelt hierin een belangrijke rol. Voor de leerkrachten is aan de leskist een overzicht toegevoegd van alle hulp die in de gemeente wordt aangeboden. Zo kunnen leerkrachten niet alleen het onderwerp armoede beter bespreekbaar maken, maar ook kinderen en ouders verwijzen naar de hulp en voorzieningen die beschikbaar zijn.

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...