Een van de belangrijkste risico’s is ‘counterparty’ risico. De gemeente gaat een contract met een bank aan, maar hij stelt dat je op dit moment zo min mogelijk contracten moet aangaan met banken vanwege systeemrisico gevaar.
Het Europese bankenstelsel is op dit moment nog steeds erg fragiel en ook Nederlandse banken zijn ermee verbonden. Hij stelt ook dat binnen de gemeente geen expertise aanwezig is om met derivaten om te gaan.
Veel gemeentes in binnen- en buitenland zijn volgens hem al in de fout gegaan met deze derivaten door onvoldoende expertise. Banken zijn dan de uiteindelijke winnnaar en niet Deventer. Als de financieringsmarkt dicht zit, dan moet Deventer dat als een waarschuwing beschouwen en niet trachten ‘hocus pocus’ trucs uit te halen om het toch gedaan te krijgen.
Niet doen, dat is zijn advies. De Mol van Otterlo speelde al eerder een rol bij de stadskantoorplannen en was toen ook zeer kritisch omtrent de financiële perikelen. Dat koste toen het college uiteindelijk de kop. Deventer huisaccountant Deloitte is door het college gevraagd om de swap methode te onderzoeken, hier staat dat onderzoek.
Foto’s archief 2009: Beladen Politieke Markt over de echte kosten voor realisatie van het destijdse Huis van Deventer met Adriaan de Mol van Otterlo als inspreker.