De Tweede Kamerleden krijgen de scenario’s maandag op vertrouwelijke basis. De kosten zitten vooral in het voorkomen dat landen als Ierland, Portugal en Spanje ook in de problemen komen na een Grieks faillissement. Nederlandse financiële instellingen hebben relatief weinig geld uitstaan in Griekenland.
Het noodfonds moet in dat scenario worden uitgebreid naar 1.500 tot 2.000 miljard euro, waarbij Nederland voor 80 tot 120 miljard euro garant zal moeten staan, berekenden de ambtenaren in mei van dit jaar. Als Italië ook in de problemen komt, een mogelijkheid waarmee geen rekening is gehouden, wordt het faillissement nog duurder. Voor hoeveel geld Nederland nu al garant staat voor het noodfonds van 750 miljard, is onbekend, maar het gaat om tientallen miljarden. Dit geld zou Nederland in principe terug moeten krijgen.
Maandag overlegt de Griekse regering opnieuw met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en inspecteurs van Europese landen over het terugbrengen van de staatsschulden. Het land voldoet momenteel niet aan de eisen voor het ontvangen van een nieuwe tranche uit de noodlening die Griekenland is toegezegd. Het IMF eist extra maatregelen. Als Griekenland niet aan de eisen tegemoet kan komen, kan het land in oktober niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen.