De IJslandse regering liet in een reactie weten dat volgens de laatste gegevens sowieso zo’n 90% van de verloren mrden vergoed zullen worden, ondanks de afkeuring van het betalingsplan voor de in totaal euro 3,9 mrd die de twee EU-landen tegoed hebben.
Reykjavik stelt dat de uitslag van het referendum de verwachte uitkeringen uit de boedel van Landsbanki Islands hf (LAIS.YY), de voormalige moeder van Icesave, niet in de weg staat en dat betalingen aan debiteuren, waaronder Den Haag en Londen, later dit jaar gewoon aanvangen.
De Britse en Nederlandse regeringen uitten hun teleurstelling over de uitlag van het referendum en zeiden dat de enig te bewandelen weg nu naar de rechter voert.”Het ziet ernaar uit dat dit proces eindigt in de rechtbank”, aldus de Britse minister Danny Alexander van Financien tegenover BBC televisie.”De tijd van onderhandelen is nu voorbij”, zei de Nederlandse minister Jan Kees de Jager in een reactie. “De zaak is nu aan de rechter.”
In de regeringsverklaring meldde de IJslanders dat zo’n 40% van de kiezers “ja” stemde en 60% “nee”, een vernederende uitlag voor regering en parlement, nadat het parlement de wet met een 70%-meerderheid had aangenomen. Het voorstel waarover de 230.000 kiesgerechtigde IJslanders mochten stemmen gaf IJsland tot 2046 de tijd om Nederland de verschuldigde euro 1,3 mrd terug te betalen met een rente van 3,0% en de rest aan het Verenigd Koninkrijk met een rente van 3,3%. De voorstellen voor de lange terugbetalingstermijn en de voor IJsland uitzonderlijk lage rentetarieven zijn van tafel. De zaak zal nu gaan naar het hof van de EFTA, de Europese vrijhandelsorganisatie.