Saxion-studenten winnen landelijke prijs met onderzoek naar kerkepaden Salland voor DwarsDoorSalland

Waar zijn die oude kerkepaden van vroeger? Kunnen we ze weer opengesteld krijgen? Zitten wandelaars daar op te wachten? En grondeigenaren? De wandelstichting DwarsDoorSalland vroeg studenten van Saxion met hen mee te denken en dat leverde de studenten de publieksprijs van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer op.

DwarsDoorSalland heeft al zo’n vijftig routes in Salland gemaakt.
Daarvan kun je de gpx downloaden en dan zo’n route genavigeerd lopen.
Dat is nu al 70.000 keer gedaan. Op zoek naar nieuwe routes bedacht de stichting te kijken naar wandelpaden van vroeger, paden dwars door het platteland op weg naar de kerk. Die vraag kwam bij Saxion terecht, waar studenten van verschillende opleidingen een half jaar kunnen werken aan
een externe opdracht. De studenten Sanne Huisman, Dimphy van Eenbergen, Auke Keimpema, Roberto D’Alessandro en Fernanda Martinez Rosero mochten met de vraag aan de slag. Ze studeren Tourism Management, Archeolgie en International Business.

Die mix bleek goud waard. Zo was er én deskundigheid in huis oude landkaarten op te speuren en te begrijpen én wisten de studenten de waarde van Salland de essentie van toerisme te laten zijn: je komt naar Salland voor wat Salland je te bieden heeft, je komt hier niet naar toe om Salland te veranderen. Of zoals in de gangen van de Engelstalige opleiding als mantra te horen is: it is not the visitor changing the destination but the destination that changes the visitor!
Het onderzoek heeft inzicht gegeven in hoe je oude wandelpaden kunt vinden en hoe je daar toerisme kunt genereren die niet ten koste gaat van de omgeving. Ga voor kwalitatief mooie wandelingen in Salland, die eer doen aan de streek en die wandelaars doen genieten van de omgeving en die mens flora en fauna iets brengen. Geef bijvoorbeeld wandelaars inheems kruidenzaad mee dat ze zelf ergens langs de route mogen uitstrooien. Of ga podcasts maken met mensen die langs de route wonen en nog mooie verhalen weten van vroeger.

Voor DwarsDoorSalland was er nog een veel grotere opbrengst. De studenten haalden het nieuws en dat leverde tal van reacties op die de wandelstichting nu stuk voor stuk langs gaat. Afgelopen donderdag was de stichting samen met het Sallands Bureau voor Toerisme bijvoorbeeld op bezoek op de jaarvergadering van PB Elshof. Afspraken in Luttenberg, Herxen en Wesepe zijn in de maak.
Daar komt bij dat een andere student van Saxion vervolgonderzoek doet.
Dat moet er toe leiden dat er uiteindelijk diverse partijen aan tafel komen die met z’n allen een vuist willen maken voor mooie wandelen in Salland. Wandelen over kerkepaden, misschien wel wandelingen deels over boerenland, wandelen van station naar station, van kerk naar kerk waar de route begint en eindigt boven in de toren, wellicht zijn er wel pelgrimroutes te maken.

Bij de foto
Tijdens het SIKB Jaarcongres koos het publiek voor het onderzoek naar verdwenen Kerkpaden in Salland tot winnaar. De winnende studenten konden zelf niet de prijs in ontvangst nemen. Saxion docent Femke Tomas
(midden) nam namens hen de prijs uit handen van Tom van ’t Hek in ontvangst (rechts dagvoorzitter Yvon van Mastrigt) – foto SIKB

 

Over Salland TV

x

Check Also

“Voor wie brand jij een lichtje?”

Allerheiligen en Allerzielen zijn oude Rooms-katholieke feestdagen, die we elk jaar vieren ...