Olst-Wijhe presenteert sluitende begroting voor 2025

Wel forse tekorten verwacht voor de komende jaren.

De gemeente Olst-Wijhe is er in geslaagd om de begroting voor het jaar 2025 structureel sluitend te krijgen. En daarmee de gezamenlijk bepaalde ambities uit het bestuursakkoord Focus en Verbinding 2022-2026 voor haar inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers te realiseren. Maar het financiële meerjarenperspectief 2026-2028 ziet er vooralsnog niet goed uit.

De koers voor 2025 wordt in steeds grotere mate beïnvloed door de forse tekorten die Olst-Wijhe verwacht de komende jaren. Daarmee komen de gerealiseerde en nog uit te voeren ambities onder druk te staan. Olst-Wijhe heeft besloten om een begroting aan te leveren die alleen in boekjaar 2025 reëel sluitend is. Om dit te realiseren is een aantal scenario’s door het college van B&W aan de gemeenteraad geschetst bij de behandeling van de Kadernota 2025. Met het vaststellen van de Kadernota 2025-2028 heeft de raad het college de opdracht gegeven om het scenario ‘besparen door versoberen’ in de ontwerpbegroting 2025 verder uit te werken.

Wethouder Hans Olthof: “Wij signaleren dat er taken op gemeenten af blijven komen zonder dat daar kostendekkende financiering tegenover staat. Toch gaan we in 2025 verder met het college-uitvoeringsprogramma. Dat betekent dat we de recent vastgestelde Sociale Toekomstvisie en de binnenkort vast te stellen Omgevingsvisie in concrete uitvoeringsplannen vertalen en de eerste acties in gang gaan zetten. Als ‘nieuwbouwkampioen’ blijven wij onze succesvolle aanpak met de Focus op Wonen in 2025 voortzetten. En ook recreatie en het toerisme in onze gemeente zijn belangrijk. Wij gaan daarom verder met de ontwikkeling van het IJsselfront. Om de leefbaarheid in onze kernen en dorpen hoog te houden, zetten wij ook komend jaar met onze partners volop in om ondermijnende criminaliteit te bestrijden.”

Wethouder Olthof: “In dit scenario is nieuw beleid mogelijk onder de voorwaarde dat dekking in de bestaande begroting aanwezig is, dat het incidentele lasten zijn, óf dat het tot besparingen leidt. De raad heeft ons meegegeven dat mensen voor stenen gaan en wil geen versobering op de dienstverlening. Middels een motie over personeelskosten en inhuur vraagt de gemeenteraad om de kosten voor de eigen bedrijfsvoering te limiteren.”

Het meerjarenperspectief van Olst-Wijhe is over alle volgende jaren nog steeds negatief. Dat betekent dat de gemeente voor 2026 en verder nog steeds voor een grote uitdaging staat. Wethouder Olthof: “Die uitdaging is fors groter dan de huidige en zal tot moeilijkere keuzes leiden.”

 

Gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt de begroting in zijn vergadering van 21 oktober 2024.

Over Salland TV

x

Check Also

Salland Toer Marathon op ski’s op zondag 13 oktober

Wie en Wat De vereniging Nordic Sports Oost-Nederland is de organisator van ...