Werkgroep Expositie De Smidse 2024 – Hellendoorn/Nijverdal

Lezing 1 september 2024: “Zandhazen op Zee”

De eerste zondagse lezing in het kader van de jaarlijkse expositie in De Smidse is meteen een bijzondere, met unieke foto’s en filmfragmenten.
Onderdeel van het jaarthema Verbindingen, zijn de verbindingen over water. De Regge als historische verbindingsrivier maakt uiteraard deel uit van dat thema. Minder bekend is dat in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw, nogal wat jonge mannen uit onze gemeente werkten bij de Koopvaardij of de Koninklijke Marine. Dat is dan ook het thema van de lezing die Cor Kolthof geeft in De Smidse op zondag 1 september a.s. om 14.30 uur: “Zandhazen op Zee”.

De Regge maakte het eertijds mogelijk om textiel en goederen te vervoeren via Zwolle naar Amsterdam en overzee. In dat verband werd in Zwolle in 1838, de Zwolse Scheepvaart Maatschappij opgericht en in 1841 werd daar het kofschip Nijverdal te watergelaten. Dat eerste houten zeewaardig schip met de naam Nijverdal, verzorgde in die tijd transporten naar en van het Engelse textielgraafschap Lancashire via de havenplaats Hull. Nogal wat mensen in de 19e eeuw verdienden dus hun brood met het vervoer over water.

Passend in een breed historisch perspectief op verbindingen via water, is dus het gegeven dat er in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw, nogal wat jonge mannen uit onze gemeente werkten bij de Koopvaardij of Koninklijke Marine. Hun deel van onze ‘maritieme geschiedenis’ wordt door Cor Kolthof in beeld gebracht. De lezing word wordt opgeluisterd met filmfragmenten en uniek foto materiaal. Het wordt een lezing met verhalen van ervaringsdeskundigen en schetst aldoende een realistisch beeld van het leven aan boord van zeeschepen. Een leven dat enerzijds ongekende mogelijkheden bood om ‘wat te zien van de wereld’, maar anderzijds ook betekende: lang van huis en werken in continudienst, dikwijls onder gevaarlijke omstandigheden.

Fotomateriaal en medewerking komt onder meer van ex-zeevarenden als: Erik Broeze, – Helmich Visscher, – Jan Bladder, – Harry Doctor,- Ronald Teesselink – Harry Fransen. Dat was van toen dus; maar nog steeds werken jongere generaties uit onze gemeente op zee. Dat de Nijverdaller Peter Schooten, tot voor kort kapitein was op een van de grootste sleephopzuigers van Nederland, de Vox Amalia, zal bij velen onbekend zijn. Net als het waarschijnlijk onbekend is, dat Rik Woertman Kapitein Luitenant ter zee is bij de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Maar ook deze beide zeevarenden hebben een bijdrage geleverd aan onze bijzondere lezing: “Zandhazen op Zee”.

De expositie in De Smidse is op werkdagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 1, 8, 15 en 22 september om 14.30 uur is er een lezing. De toegang is gratis, een vrije gift is natuurlijk welkom. Iedere bezoeker krijgt een gratis boekje over het thema van de expositie om thuis nog eens na te kijken. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een stoeltjeslift aanwezig en ook de vrijwilligers helpen u graag de expositie te bezoeken.

Over Salland TV

x

Check Also

Donderdag 29 augustus derde veteranencafé in de gemeente Olst-Wijhe

Café De Slinger in Wijhe opent op donderdag 29 augustus wederom haar ...