Struintocht door bos en heide en een bezoek aan de hooiberg bij schaapskooi Twilhaar

Zonder schaap geen heide!
Een heide landschap is ontstaan door mensen: het werd gebruikt om schapen en koeien te laten grazen en om bijvoorbeeld heide- en grasplaggen, maaisel, veen en zand te winnen. Honderden jaren grazen, plaggen branden en graven leverde een heidelandschap op vol biodiversiteit en cultuurhistorie.

Ook voor het beheer van de heide van de Sallandse heuvelrug worden schapen ingezet. Zij eten de jonge boompjes en struikjes op. Waren zij er niet dan werd de heide weer langzaam bos.
Op zondag 25 augustus om 10.00 uur kunt u mee met een natuurgids van Staatsbosbeheer. U maakt een wandeling door de bossen en de heide en onderweg brengt u een bezoek aan ‘De Hooiberg’ bij schaapskooi Twilhaar. Onderweg hoort u verhalen over de natuur op de Sallandse heuvelrug en het belang van een schaapskudde.

Bij de kooi is een vrijwilliger van de stichting schaapkudde aanwezig om onder het genot van kop thee of koffie het één en ander te vertellen over de kudde. Vanuit veiligheid- en gezondheidsredenen mag u de kooi niet in.
De start van de wandelingen is bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.
Van te voren online aanmelden via: : https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten

 

Over Salland TV

x

Check Also

Werkgroep Expositie De Smidse 2024 – Hellendoorn/Nijverdal

Lezing 1 september 2024: “Zandhazen op Zee” De eerste zondagse lezing in ...