Marc Rensen is de Sallandse Boer van 2024

Daar stond hij dan ineens op de Roggemaaiersavond. Ietwat onwennig en bescheiden, maar zeker stoer en zelfbewust. Het zijn een paar van die karaktertrekken die je hoopt aan te treffen bij de nieuwe Sallandse Boer. Marc Rensen (47) uit Raalte past volledig binnen die profielschets en is in 2024 daarom een prima uithangbord van de agrarische sector en dit jaar ook het mannelijke visitekaartje van Stöppelhaene.

“We moeten een keer praten.” Met die enigszins vage tekst nodigde Berend Dijsselhof zichzelf uit aan de keukentafel bij Marc en Ans Rensen. Hoewel er meerdere scenario’s door zijn hoofd schoten, ging zijn gedachte wel direct uit naar de kandidatuur voor Sallandse Boer. “Ik wist dat Berend in het Stöppelhaenecomplot zat”, zegt hij lachend.
Hij had het bij het rechte eind, maar dat betekende op dat moment nog niet meteen een bevestigend antwoord op de vraag of hij het wilde gaan doen. “Ik moest er toch even goed over nadenken. Eerst dacht ik dat het niets voor mij zou zijn, want ik sta niet zo graag op de voorgrond. Aan de andere kant is het natuurlijk ook een eer dat ze je vragen. En een mooie kans om Stöppelhaene eens van de andere kant te bekijken.”

Boer in hart en nieren
Marc Rensen hoorde in het eerste gesprek dat de organisatie bij voorkeur een Sallandse Boer met een andere achtergrond dan koeien naar voren schoof. Met een combinatie van fokzeugen en vleeskuikens voldoet Varkens- en pluimveebedrijf Rensen ruimschoots aan dit criterium. Het is hard werken, maar de vertegenwoordiger van de vierde generatie binnen dit familiebedrijf is vooral ook liefhebber. “Ik ben er echt mee opgegroeid en vind het prachtig om dieren te verzorgen. Van jongs af aan ben ik een boer in hart en nieren.”
De opvolger van Erik Overkempe als Sallandse Boer is dus getrouwd met Ans en samen hebben ze drie kinderen: Margo, Jurre en Babet. In z’n spaarzame vrije tijd mag hij graag een rondje wandelen met zijn echtgenote en met Jurre gaat Marc één keer per week naar de Raalter Schutterij om op een 10-meterbaan met een persluchtbuks te schieten. Overigens is deze hobby ontstaan tijdens Stöppelhaene. “De Raalter Schutterij stond daar met een schiettent, we hebben het even geprobeerd en onze interesse was gewekt. We zijn een keer gaan kijken en inmiddels zijn we al weer twee jaar lid.”

Beter Leven keurmerk
Net als vele agrariërs in deze regio is het bedrijf van Marc en Ans Rensen aangesloten bij ‘Salland boert en eet bewust’. Op deze website is veel informatie te vinden over de wijze waarop de boerderij op de grens van Raalte, Luttenberg en Lemelerveld in het leven wil staan. Zo lezen we over de inspanningen op het gebied van energiebesparing. “Door middel van een houtkachel zijn we in staat om volledig van het aardgas af te komen. Daarnaast wekken we onze eigen energie op door middel van zonnepanelen.”
Het bedrijf van de Sallandse Boer is ook gewaardeerd met het Beter Leven keurmerk. Een bewuste keuze om met dat concept in zee te gaan. “We zetten graag een stapje extra. De varkens hebben meer ruimte en afleiding. Ze voelen zich prettig, groeien goed en blijven gezond. Goed voor dier en mens! Aan de andere kant geeft het keurmerk ons ook een stukje financiële zekerheid.”
Marc geeft aan niet te beroerd te zijn om zijn zegje te doen als hem wordt gevraagd naar een mening over ontwikkelingen in zijn branche of het boerenbedrijf in het algemeen. Als uithangbord van de regionale agrarische sector heeft hij zeker ook wel z’n stokpaardjes, maar duidelijkheid hoeft wat hem betreft niet ten koste te gaan van correct gedrag. Dus: “De overheid kan je nu verplichten om te investeren, terwijl het over drie jaar weer wordt teruggedraaid. Dat is gewoon moeilijk te begrijpen. We moeten wel denken aan ons financieel rendement. Tegelijk ben ik een voorstander om niet alles als een bedreiging maar juist als een kans te zien.”

Oogstgave in Oeganda
Als vierde generatie van een agrarisch bedrijf in de gemeente Raalte is hij natuurlijk opgegroeid met Stöppelhaene en de tradities van het Sallands Oogstfeest. De rol als ambassadeur van het Oogstgaveproject 2024 ‘Ik wil boer worden in Oeganda’ is hem dan ook op het lijf geschreven. Zeker als er ook een belangrijke mate van eigen initiatief aan het project is verbonden. De inwoners van het district Kibinge hebben namelijk zelf het heft in handen genomen om in die regio een agrarische onderwijsproject op te zetten. Het moet grote groepen kinderen zowel voedsel- als bestaanszekerheid bieden. Op de korte termijn met de aanleg van schooltuinen, praktisch landbouwonderwijs en volwaardige lunch. En op de lange termijn met leer- en werkstages op modelboerderijen en praktische scholing van jongeren in de landbouw. “Dat spreekt me bijzonder aan”, stelt Marc die iedereen oproept tot een gulle (Oogst)gave. “Wat hier misschien een schijntje lijkt, is daar veel geld.”

Oplus_131072

Over Salland TV

x

Check Also

Stel de leukste vraag en win een excursie met de boswachter

Feest in het bos Al 125 jaar lang zorgen de boswachters van ...