Stöppelhaene trapt opnieuw af met Roggemaaiersavond

‘Never change a winning team’. Het is zo’n veelgehoorde uitspraak in de wereld van de teamsporten. Het gaat niet altijd op, maar meestal klopt het wel. Met andere woorden: je moet niet teveel willen veranderen, want dan verlies je het goede gevoel. Als we dat als uitgangspunt nemen voor de Roggemaaiersavond, dan snapt iedereen dat aan de formule niet wordt getornd.

Er is dus voor het derde jaar op rij sprake van een Roggemaaiersavond. Deze vindt plaats op vrijdag 26 juli op de bekende locatie aan de Knapenveldsweg (t.o. landwinkel De Knapenvelder). Een logische zet, want de vrijdagavond in plaats van zaterdag overdag is een schot in de roos als we kijken naar de publieke belangstelling. “In 2022 was het voor iedereen een verrassing dat er zoveel bezoekers op afkwamen en dat aantal werd vorig jaar nog eens overtroffen. De Sallander maakt op vrijdagavond gemakkelijker tijd vrij dan op zaterdag wanneer blijkbaar allerlei andere dingen de voorrang krijgen”, geeft Yvonne Tuten van de commissie Oogstfeest aan.

Natuurlijk, we weten allemaal dat Stöppelhaene eind augustus pas op het programma staat. Dat is het moment dat echt feest mag/kan worden gevierd. Maar, als je iets van de traditie en de oorsprong van het Sallands Oogstfeest wilt opsnuiven, dan is de Roggemaaiersavond een must visit! Op deze avond kun je met eigen ogen zien hoe de rogge van het land wordt gehaald. Ervaren dorsers maaien met de hand een perceel rogge en dat wordt door bindsters tot garven gemaakt en die garven samen vormen weer een gast.

Wisselwerking jong en oud
Wie een kijkje neemt bij deze mooie traditie ziet met eigen ogen dat het gezelschap bindsters wel wat op leeftijd begint te raken. Alle reden voor de verantwoordelijke commissie om kinderen meer kennis te laten maken met het binden. “Ze mogen deze avond bosjes rogge binden en krijgen dan na afloop een speciaal binddiploma op naam. We hopen de jeugd hiermee enthousiast te maken voor het binden en verwachten een mooie wisselwerking tussen jonge en oude bind(st)ers”, stelt Marin Groffen van de commissie Boerendag. “Een prachtige manier om kinderen al vroeg aan het feest en de traditie te binden”, voegt Yvonne er met een fraaie woordspeling aan toe. “Het is een extra motivatie voor ouders om met de kinderen naar de Roggemaaiersavond te gaan. Dan kunnen ze zelf ook iets meekrijgen van de sfeer, want menigeen is al vergeten wat eigenlijk de aanleiding is van het Stöppelhaenefeest…”

Sallandse Boer
Kinderen kunnen zich deze avond überhaupt goed vermaken. Na het maaien van de rogge verandert de akker namelijk in een prachtige speelplaats. Ook is er een springkussen en ze krijgen de kans om Stöppelhaentjes te beplakken met zaden. Voor kinderen en ouders, die hier thuis verder mee willen om het huis te versieren en/of mee te doen aan de kinderoptocht, is er het inspiratieplein.

Tot slot krijgt de Roggemaaiersavond ook altijd een officieel tintje, want dit is het moment om één van de grote geheimen van het jaar te onthullen. Op spectaculaire en/of ludieke wijze wordt bekend gemaakt wie de Sallandse Boer 2024 is en wie dus ook ambassadeur is van het Oogstgaveproject ‘Ik wil boer worden in Oeganda’. Tegelijk wordt afscheid genomen van Erik Overkempe, de Sallandse Boer van 2023 die naar eigen zeggen terugkijkt op een superervaring.

De Roggemaaiersavond wordt ook dit jaar gehouden aan de Knapenveldsweg 29 in Raalte en wel op vrijdag 26 juli tussen 18.30 en 21.30 uur. De toegang is gratis. In verband met de verwachte drukte raden we iedereen aan zoveel mogelijk op de fiets te komen.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...