Miniconcert volkszanger Alwie Kroeze bij eigen fietsbord

Op maandag 15 juli om 14 uur onthult volkszanger Alwie Kroeze een bijzonder fietsbord in zijn geboortedorp Langeveen. Het bord gaat over zijn actie voor de St. Pancratiuskerk in Langeveen, die op de nominatie staat voor sluiting. Kroeze schreef een protestlied over de kerk, dat hij (samen met enkele andere nummers) tijdens de onthulling gaat zingen. Hierbij zijn ook Herman Finkers en Martin ter Denge aanwezig, die zorgden voor de vertaling van het verhaal in het Twents, Duits en Engels.

Het bord bij de St. Pancratiuskerk is een van de 217 borden op fietsknooppunten in Noordoost-Twente die worden voorzien van een (historisch) verhaal. Het project is een initiatief van de Overijsselacademie en Routenetwerken Twente, ondersteund door het Europese subsidieprogramma LEADER. Het doel is om zo de beleving van het Twentse landschap te vergroten bij fietsers en andere gebruikers van de openbare ruimte.

Het verhaal op fietsknooppunt 2 in Langeveen gaat over de naastgelegen St. Pancratiuskerk, die volgend jaar precies honderd jaar bestaat. Alwie Kroeze werd er gedoopt, ging er ter communie en trouwde er. Door zijn grote betrokkenheid voelde hij zich geroepen om in actie te komen tegen de plannen van het parochiebestuur om de kerk (samen met enkele andere kerken in de gemeente Tubbergen) uiterlijk in 2025 aan de eredienst te onttrekken. Kroeze schreef het protestlied ‘Kerkdorp zonder kerk’, waarvan een fragment op het bord bij fietsknooppunt 2 staat afgedrukt. Hij gaat het lied zingen bij de onthulling op 15 juli en geeft dan meteen een miniconcert met andere liedjes uit zijn repertoire.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...