Ruim 200 bezoekers genoten afgelopen vrijdag van een zonnige Vechtdaldag met 10 excursies over de ontwikkelingen rondom de Vecht. Het Ballonfestivalterrein van Hardenberg vormde het startpunt voor dit jaarlijks terugkerende evenement.
De Vechtdaldag vond dit jaar plaats rond het Hardenbergse deel van de Vecht. Vanaf het Ballonfestivalterrein vertrokken na de officiële aftrap per boot, fiets of bus naar de diverse informatieve excursies. De Vechtfloat-boten brachten bezoekers naar De Koppel voor meer informatie over Drinkbare Vecht, de Vechtezomp “Grammesberghe” voer naar de theeplantage in Rheeze en de rondvaartboot Napoleon naar de Loozensche Linie. Ook bracht men een bezoek aan de bouw van de zomp, maakte men een fietstocht naar de Rheezermaten of bijvoorbeeld een wandeling door het Vechtpark over het hoge water. Er waren vele mogelijkheden, zodat iedereen naar eigen interesse een excursie kon bezoeken.
Blauwe Vlag
Bij de plenaire aftrap lag de focus op verantwoord varen en duurzame havens in het Vechtdal. Er werd gestart met een film over varen op de Vecht, met een liedje van Miss Montreal, ‘Zo Mooi’. Voorzitter van Ruimte voor de Vecht, Alwin te Rietstap, zei: “Het Vechtdal is prachtig en dat willen we graag ‘zo mooi’ houden. Daarom is het goed dat ook iedere haven in het Vechtdal zich aan het voorbereiden is op het keurmerk Blauwe Vlag. Vandaag onderstrepen we dit.” De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens. Er wordt gekeken naar criteria op het gebied van milieu en duurzaamheid, informatie en educatie, onderhoud en voorzieningen, en veiligheid. “Dat we dit gezamenlijk aanvragen en straks mogen dragen, is een prestatie om trots op te zijn.” Erik van Dijk, nationaal coördinator Blauwe Vlag Nederland, gaf uitleg over het keurmerk en het symbolische startsein. Roel Godeke van WSV Hardenberg nam dit in ontvangst namens alle havens in het Vechtdal.
Excursie naar Vechtrijk Gramsbergen
Na het officiële deel van het programma vertrok iedereen naar de excursies. Eén van de excursies ging naar Vechtrijk Gramsbergen, een recent opgeleverd project dat bezoekers inzicht gaf in de herontwikkeling van het gebied. Door de nieuwe inrichting keert de stad haar gezicht weer naar de rivier. Bij het nieuwe park is er ruimte voor dagrecreatie en een aanlegsteiger voor bootjes.
Verbinding door water en samenwerking
Ruimte voor de Vecht, een netwerkorganisatie die al tientallen jaren samenwerkt, zorgt gezamenlijk met alle partijen voor een veerkrachtig Vechtdal. “Rivier de Vecht is de verbindende schakel tussen alle betrokken organisaties van Ruimte voor de Vecht”, aldus Alwin te Rietstap. “De intensieve samenwerking tussen 13 maatschappelijke en overheidsorganisaties is mooi en uniek. De netwerkorganisatie vormt de basis voor veel projecten die zijn ontwikkeld in het Vechtdal. Daarbij staan duurzame ontwikkeling en bekendheid van het Vechtdal centraal.” Tijdens de Vechtdaldag werd gepresenteerd wat deze samenwerking heeft opgeleverd in onze regio.