Dokter Bert van Dalen, de welbekende huisarts in Wijhe, is sinds 1 oktober na een lange carrière met pensioen. Voorheen werkende als bedrijfsarts en militairarts is Van Dalen, samen met zijn vrouw, solo-huisarts geweest met praktijk aan huis in Wijhe. Met dr. van Dalen kijken wij terug op zijn 32 jaar als huisarts in Wijhe.
Na een aantal jaar als huisarts aan huis is dr. van Dalen in 2014 verhuisd naar het gezondheidscentrum in Wijhe: “Toen hebben we besloten om, hier in het dorp, alle eerstelijnszorg onder één dak te brengen. Met name met het oog op de toekomst, omdat we toen al doorhadden dat het steeds moeilijker was om opvolgers te vinden. We hadden het erg naar onze zin om het thuis te doen, maar het was ook wel lekker om in het gezondheidscentrum te werken”, vertelt dr. van Dalen.
Liever in een dorp dan in een stad
“Zoals wij het hier in het dorp hebben, werkt echt geweldig. Omdat we hier echt korte lijnen hebben en je kent de mensen ook vrij goed. Dat heb je hier meer dan in een stad. Daarom heb ik ook altijd in een dorpspraktijk willen werken. Ik heb me nooit prettig gevoeld in een ziekenhuis. Daar behandel je een patiënt die daarna weer naar huis gaat. Ik was meer geïnteresseerd in hoe het is gekomen en hoe het thuis is. Ik vind het veel leuker om van alles een beetje te weten en van alles te kunnen, in plaats van dat ik van een heel klein beetje heel veel weet.”
Zware diensten
Als huisarts draaide Van Dalen veel diensten waar hij vaak met serieuze dingen te maken kreeg: “Diensten draaien is natuurlijk niet zo heel leuk, je hebt al een gewone werkweek en al die dagen en nachten komen er allemaal bij. ‘S nachts zijn het altijd serieuze zaken, zoals hartinfarcten, ongelukken, bevallingen. Vroeger kwamen wij (de huisartsen red.) er altijd als eerste. De ambulance in die tijd was nog niet zo professioneel, ze konden er soms wel 20 minuten, of zelfs langer, over doen. En wij waren er met een paar minuten.”
Volgens dr. van Dalen waren zulke diensten zwaar, maar veel oplossingen daarvoor waren er niet. “Je deed het gewoon. En als je jong bent gaat het wel, maar als je ouder bent wordt het lastiger.”
Positieve rol in negatieve situaties
“Heel veel patiënten die ik heb begeleid waren ouderen die zouden overlijden, of je hebt jongere mensen met kwaadaardige aandoeningen die overlijden. Maar de rol die je daarin kan spelen als huisarts is vaak een positieve en wordt door de mensen heel erg gewaardeerd. En ook nare dingen waarvan mensen denken: ‘hoe kan je ermee omgaan?’ kijk ik met genoegen naar terug, want het kon niet anders dan hoe dingen gelopen zijn. Maar ik heb er een positieve rol in kunnen spelen; ik heb de mensen daarbij kunnen helpen.”
Altijd bijleren door de jaren heen
Door de jaren heen kwamen er veel zaken bij voor huisartsen, en dus ook voor dr. van Dalen. Wat eerst door een specialist werd gedaan, werd sinds de jaren 90 door de huisarts gedaan. Daardoor was blijven bijleren noodzakelijk. “Het laatste jaar heb ik geen nascholing meer gedaan, maar je moest minimaal 40 uur nascholen per jaar. Ik deed meer hoor, want je moet echt wel goed op de hoogte blijven. Er veranderd altijd wat.”
Praktijk in veilige handen
Dr. van Dalen vertelt dat de praktijk doorgaat onder twee opvolgers: dr. Reinders en dr. Valkman. “Zij hebben al een poosje bij mij meegewerkt en hebben daar waargenomen. Per 1 oktober hebben ze de praktijk helemaal overgenomen.”
De toekomstplannen
Na een zware, maar mooie huisartscarrière merkt dr. van Dalen dat hij aardig moe is. De komende tijd gaat hij het rustig aan doen door zich bezig te houden met hobby’s, zoals fotograferen, lezen en varen. “Meestal vaar ik naar een kolk dichtbij, leg ik hem aan en ga ik daar lekker in de zon zitten, lezen of muziek luisteren. Ook wil van Dalen zich graag bezig houden met vrijwilligerswerk. Maar dat is iets voor later: “Ik ga eerst een paar maanden helemaal niks doen.”
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Powered by WPeMatico