Asperges, het witte goud van Salland

Ze zijn al in de winkels te vinden omdat er in de kassen al is geteeld voordat het seizoen echt van start gaat. Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort, ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene aspergeloof en opgeslagen in de wortels.

Asperges zijn een smakelijke en gezonde groente die met veel zorg en aandacht geteeld worden. De teelt van asperges vindt plaats in de grond en vereist een zorgvuldig proces om de beste kwaliteit te bereiken. Het is een delicatesse te noemen want asperges zijn niet goedkoop.

In Salland zijn verschillende aspergetelers te vinden die zich specialiseren in de teelt van deze groente. Zo zijn er boerderijen en tuinderijen waar de asperges vers van het land verkocht worden, maar ook restaurants die de asperges verwerken in hun gerechten.

Gezonde groente

De asperge is een rijke bron van mineralen, vooral aan ijzer is het gehalte in 100 gram asperges bijzonder hoog; 11% van de ADH, dit staat voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En ze bevatten een flink aantal vitamines, o.a. foliumzuur en vitamines K, B2, B5 en B6.

Duurzaam telen

Naast de teelt van asperges is er in Salland ook veel aandacht voor het behoud van de natuurlijke omgeving. Zo worden er in de regio duurzame landbouwpraktijken toegepast en wordt er samengewerkt met lokale organisaties om de biodiversiteit te bevorderen.

Videoverslag door Martijn van Wieringen

Over Salland TV

x

Check Also

Presentatie door fysiotherapeuten bij MS-contactmiddag op 23 november

Contactmiddag voor mensen met MS (Multiple Sclerose) op zaterdag 23 november en ...