Minister Adema gaf in een debat in de Tweede Kamer afgelopen week aan, dat hij vindt dat het houden van een hertenkamp een inbreuk is op het dierenwelzijn. Het met name kijken naar jonge aanwas is niet meer aan de orde vanaf volgend jaar. Er zijn nu zo’n 250 hertenkampen en Adema heeft er begrip voor dat mensen het jammer vinden. Maar hij vindt dat dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven, en niet in een beperkte ruimte achter een hek moeten worden gehouden. “Dat hoort niet bij deze dieren”, aldus Adema. Vanaf 1 januari 2024 mogen er geen herten meer bijkomen, dus er mag niet meer worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. Op die manier zullen de hertenkampen dus langzamerhand verdwijnen.
Het Hertenkamp in Raalte aan de Blekstraat is al jaren een vaste plek voor herten en kleine dieren, Het biedt ook een sociale functie in de wijk Blekkerhoek, voor ouderen en (klein)kinderen, maar ook de bewoners van de instelling Dimence vinden in het kijken naar de dieren een stukje rust. “De herten hier weg, zal raar zijn voor de buurt, die kleintjes zijn net zo leuk, daar ga ik graag met de kleinkinderen even naartoe, zegt een bewoner van de wijk Blekkerhoek.
Woordvoerder Maarten Jan Stuurman namens de Gemeente Deventer:”Er is een fokverbod vanaf 2024 van kracht, dus dit voorjaar zullen er zeker jonge herten te zien zijn. En het gaat zeker nog lang duren voordat alle herten uit het hertenkamp verdwijnen. Andere ‘kinderboerderijdieren’, zoals alpaca’s, lama’s, ezels, schapen, geiten en kamelen staan wel op de zogenaamde positieflijst voor dieren, dus die zullen in de bestaande situatie blijven, zo ook in Raalte.