De bouw van duizenden woningen in Overijssel loopt vertraging op vanwege vergunningsproblemen door stikstof. Het gaat in totaal om ongeveer 9.650 woningen. De projecten dreigen vast te lopen door een gebrek aan stikstofruimte, waarschuwt de provincie.
Het gaat daarbij onder meer om de bouw van honderden woningen in de Zwolse wijk Stadshagen. Ook andere bouwprojecten, verdeeld over de gehele provincie, ondervinden hinder van de stikstofregels, blijkt uit een inventarisatie van de provincie onder gemeenten.
30.000 woningen extra
De provincie zegt naar alle mogelijkheden – zowel bestaande als nieuwe – te kijken om extra stikstofruimte te realiseren. “Afhankelijk daarvan kunnen de woningbouwplannen al dan niet vertraagd doorgang vinden”, schrijft het provinciebestuur, dat ook een waarschuwing plaatst. “Bij het ontbreken van extra ruimte dreigen deze projecten vast te lopen.”
Overijssel wil tot 2030 ongeveer 30.000 woningen bijbouwen, maar de vraag is of het die ambitie kan waarmaken. Het verlagen van de stikstofuitstoot is volgens de provincie ‘de enige manier om de impasse te doorbreken’.
Voor alle woningbouwprojecten moet aangetoond worden dat ze geen stikstof uitstoten in omliggende Natura 2000-gebieden. Via een zogenoemde provinciale stikstofbank kunnen gemeenten stikstofuitstoot compenseren, maar dat kan niet met elk woningbouwproject. Door een tekort aan stikstofruimte lopen de bouwprojecten daardoor vertraging op.
Handel in stikstofrechten
Door het tijdelijk schrappen van de handel in stikstofrechten, het zogenoemde extern salderen, hebben bedrijven ook veel vertraging opgelopen. Het extern salderen werd in februari door de provincie stopgezet, omdat het in strijd zou zijn met de wet. De nieuwbouwplannen van een aantal grotere bedrijven in Overijssel zijn daardoor al bijna met een jaar vertraagd.
Sinds afgelopen zomer is de handel in stikstofrechten weer mogelijk, zij het op beperkte schaal. Bij de provincie liggen momenteel 57 aanvragen op tafel voor de handel in stikstofrechten.
Een bedrijf dat stopt, stoot geen stikstof meer uit en creëert daarmee zogenoemde stikstofruimte. Die stikstofruimte gebruiken om bijvoorbeeld een ander boerenbedrijf dat wil uitbreiden aan een vergunning te helpen, wordt extern salderen genoemd.
Infrastructurele projecten
Voor grote infrastructurele projecten, zoals de aanpak van wegen, geldt het stikstofprobleem niet of nauwelijks. “Dat komt hoofdzakelijk omdat er een vrijstelling voor bouwwerkzaamheden geldt”, aldus de provincie. Bij een aantal projecten moeten wel aanvullende onderzoeken worden gedaan om te bepalen of het project daadwerkelijk onder de vrijstelling valt.