In de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 5 gaan we terug naar de tijd van pestlijders en predikanten (1350-1550). In de veertiende eeuw wordt Europa geteisterd door een vreselijke ziekte die miljoenen slachtoffers eist: de pest. De kerk ziet deze Zwarte Dood als een straf van God. De boekdrukkunst, een revolutionaire uitvinding in de vroege zestiende eeuw, zorgt ervoor dat mensen zich ontwikkelen tot kritische burgers. Zo laten de Wederdopers zich niet meer zomaar de wet voorschrijven. Ze durven het op te nemen tegen de katholieke kerk, maar tegen welke prijs?
In deze aflevering een belangrijke rol voor Deventer en Geert Groote. Geerts vader was burgemeester van Deventer. Zelf kiest Geert voor een carrière binnen de katholieke kerk. Niet omdat hij zo godsdienstig was, maar vooral omdat daar goed geld te verdienen was. De katholieke kerk werd steeds rijker en machtiger. Helaas beschermde in de Middeleeuwen niets tegen een gevaar dat iedereen bedreigde: de Zwarte Dood. Oftewel: de pest. Zo’n 20 tot 30 miljoen mensen in Europa stierven aan deze ziekte. Ook Geert Grote werd ziek. Maar hij genas! Dit zag hij als de laatste kans die god hem bood om zijn leven te beteren. Hij nam afstand van zijn bezittingen en carrière, en ging sober leven, met aandacht voor anderen. Zonder luxe en uiterlijk vertoon. Hij begint een hervormingsbeweging die de kerk wil veranderen: de moderne devotie.
Stap ook zelf in de geschiedenis van Deventer en Geert Groote; via een podwalk neemt Daan Schuurmans je mee op een historische wandeling en vertelt je alles over de pest en hoe mensen daardoor anders naar de wereld zijn gaan kijken.
Uitzending: woensdag 2 maart rond 20.35 uur bij de NTR op NPO 1