Sofie Sergeant en Henriëtte Sandvoort stimuleren samen het wij-denken
Corona of geen corona, ook dit jaar wordt er een Doemee-award uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een samenleving van en voor iedereen. Met Sofie Sergeant en Henriëtte Sandvoort heeft de aanmoedigingsprijs van MEE (de organisatie die mensen met een kwetsbaarheid of beperking helpt om mee te doen in de maatschappij) dit jaar niet één, maar twee gepassioneerde ambassadeurs. Sofie Sergeant; onderwijscoördinator en onderzoeker bij Disability Studies in Nederland (de stichting die bijdraagt aan onderzoek en onderwijs voor de emancipatie van mensen met beperkingen) en Henriette Sandvoort; ervaringsdeskundig trainer bij LFB (de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking). Sofie: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen met een beperking de kans krijgen om uit hun cliëntrol te komen. Dat ze niet alleen de ontvanger van zorg zijn, maar dat ze óók mensen zijn die veel te brengen hebben.” Met haar gedeelde rol als Doemee-ambassadeur 2020 onderstreept ze die missie.
Samenwerking tussen wetenschappers en ervaringsdeskundigen
“Doen wat je zegt, en zeggen wat je doet:”; is het credo van het kersverse ambassadeursduo. Met die visie ontstond eerder al hun eigen project; Cabriotrainingen. Door haar eigen visuele beperking weet Henriëtte hoe het is om te leven met een beperking. Als ervaringsdeskundige zet ze die praktijkervaring in om anderen te helpen. Na een periode van stevig onderzoek, trainen Henriëtte en Sofie nu andere wetenschappers, experts en ervaringsdeskundigen om – net als zij – écht van elkaars kennis te profiteren. Sofie: “Een inclusieve samenwerking werkt alleen als experts hun hulpverlenersknop kunnen uitzetten. Als ze durven te zeggen dat ze het niet weten, écht iets van de ervaringsdeskundige verwachten en open in gesprek durven te gaan. Dán wordt een samenwerking tussen wetenschappers en ervaringsdeskundigen écht interessant.”
De schoonheid van wat mensen kunnen
Sofie was één van de sprekers tijdens de uitreiking van de Doemee-awards in 2019: “Er hing zo’n warme sfeer; heel plezant. De verhalen die door MEE verteld worden zetten mensen met een beperking in hun kracht. Ze laten de schoonheid zien van alles wat ze kunnen; en dat is zó belangrijk.”
Meedoen is de eerste stap
Sofie vervolgt: “Voor mij is meedoen de eerste stap. Dat een ervaringsdeskundige als Henriëtte gemist wordt als ze er níet is. Dat ze nodig is. Dat is voor mij de eerste stap in een gelijkwaardige samenwerking. Meedoen is waarmee het begint. De rest komt daarna.” Naast ambassadeur, is Sofie straks ook jurylid van de Doemee-award. Bij de beoordeling gaat ze vooral op haar gevoel af: “Soms vertellen mensen je iets wat je grijpt. Die echtheid… die vind ik belangrijk. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het project ook écht een probleem oplost. Dat het gedragen en mede-ontwikkeld wordt door mensen met een beperking. Dat het écht bijdraagt aan de levenskwaliteit van mensen met een beperking, hun familie en de samenleving in het geheel. Dat is hoe ik vanuit mijn vakgebied naar de inzendingen ga kijken.”
Doemee-award als springplank
Sofie benadrukt dat grote, maar zéker ook kleine projecten een serieuze kans maken om te winnen. “Kleine projecten hebben de échte ziel en gedrevenheid die je bij massale projecten soms minder ziet. Het begint in het klein; heel authentiek en vol betekenis. De Doemee-award geeft zulke projecten extra zuurstof. Zichtbaarheid, bekendheid; de kans om anderen te inspireren en de mogelijkheid om het misschien wel uit te rollen naar andere plekken in Nederland. Als je iets moois gecreëerd hebt, maak het zichtbaar en deel het zodat ook anderen ervan kunnen profiteren. Ook al heb je een heel klein idee; als dat fantastisch werkt is de Doemee-award een springplank om het de wereld in te brengen!”
“Ook al heb je een heel klein idee; als dat fantastisch werkt is de Doemee-award een springplank om het de wereld in te brengen!”
Inzenden via doemee-award.nl
Tot 1 oktober 2020 kunnen initiatieven via www.doemee-award.nl worden genomineerd. Een jury, waaronder Sofie en Henriëtte, kiest voor Overijssel en voor Flevoland een winnaar die een stimuleringsprijs van € 500,- ontvangt. Een publieke stemronde bepaalt bovendien wie er met de publieksprijs naar huis gaat. Kijk voor meer informatie op www.doemee-award.nl of neem contact op met MEE via telefoonnummer 088-633 0 633.
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl