De gemeente Wierden heeft dit jaar de Gemeentelijke Landschapsprijs 2015 gewonnen. Landschap Overijssel reikt deze prijs jaarlijks uit aan een gemeente die zich op een bijzondere wijze inzet voor behoud, beheer en ontwikkeling van het landschap. Naast Wierden waren de gemeenten Olst-Wijhe en Zwolle kanshebbers. De Landschapsprijs werd uitgereikt tijdens de Contactdag Gemeenten die 8 oktober plaatsvond in de gemeente Hof van Twente, de winnaar van de prijs van afgelopen jaar. Met het uitreiken van de prijs wil Landschap Overijssel gemeenten stimuleren om zich extra in te zetten voor de kwaliteit van het landschap.
Jacob van Olst, directeur van Landschap Overijssel, reikte de prijs uit aan wethouder Dianne Span van de gemeente Wierden. Volgens de jury “is de gemeente Wierden uitvoeringsgericht en hebben ze veel deskundigheid in huis onder andere in de personen Adriaan Ballast, de groenambtenaar, en Jan ten Tije, de beleidsmedewerker platteland, die een goed team vormen en op verschillende niveaus aan het landschap werken. Ook bestuurlijk is de gemeente erg betrokken. Dit zie je dan ook terug in prachtige projecten zoals Baanbrekend Landschap, dat de gemeente Wierden begin 2015 heeft opgestart.
Binnen de pilot Baanbrekend Landschap wordt landschapsonderhoud uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en worden de mensen opgeleid en begeleid richting een baan in de groene sector. Daarnaast stimuleert de gemeente p diverse manieren de betrokkenheid van bewoners bij hun landschap. Wethouder Dianne Span: “Het landschap is van ons allemaal. We genieten er allemaal van en zien dat het waardevol is. Wij zoeken dan ook steeds heel expliciet de samenwerking met andere partijen zoals met de zorg in het project baanbrekend landschap.”
De jury bestond uit juryvoorzitter Martin Knol, voorzitter Landschap Overijssel, gedeputeerde Hester Maij, wethouder Wim Meulenkamp van de gemeente Hof van Twente en Bart Buijs, directeur van het Oversticht. De prijsuitreiking is een vast onderdeel van de Contactdag Gemeenten. De prijs bestaat uit een lindeboom die op een mooie locatie in de gemeente wordt geplant en een geldbedrag van vijfduizend euro. De gemeentelijke landschapsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.